Sneeuw en ijs

Er was sneeuw voorspeld. Dus de volgende ochtend (23 jan 2019) eropuit voor zonsopgang. Opgeladen batterijen mee. Reservebatterijen op warme plaats bewaren (wat dat is,… kan individueel verschillen).

In een sneeuwlandschap “denkt” de camera dat er veel licht is. Gebruik het histogram op je camera. De belichtingscompensatie moet vaak een of twee stops omhoog, om een juiste belichting te verkrijgen.

Is er ijs, dan zijn daarin vaak prachtige grillige figuren te zien. Ze nodigen uit om iets creatiefs te doen.

Sneeuw en ijs zijn blauwig en het ochtendlicht is vaak goudkleurig. Hoe kan je deze waarneming uit laten komen in wat in principe een vrij saaie foto was, met vooral grijstinten.

Methode, Bewerking Lightroom. Stel een lagere (blauwige) kleurtemperatuur in. Dit maakt de gehele foto blauwig. Plaats diagonaal een gegradueerd filter over de foto. Laat alle mogelijke instellingen van dit filter neutraal staan, behalve de kleurtemperatuuur. Verschuif deze van te blauw naar een iets te hoge kleurtemperatuur (rood/geel). Stel het verloop in op een geleidelijke overgang. Ziedaar een foto die prachtig verloopt van ijsblauw naar de gouden kleur van het ochtendlicht.


Hieronder nog een traditionele sneeuwfoto. (Locatie Professor Holstlaan, Eindhoven)

Januari, Ochtendlicht op de Dommel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *